Dezvoltator – Investitor

Lacedo com srl, prin Dragoș Oprea 

Lacedo deține cantoane silvice, unde datorită localizării respectiv izolate la marginea sau în mijlocul pădurilor, s-au căutat soluții cât mai prietenoase cu mediul, sustenabile, ecologice, cu un consum cât mai mic de energie. În căutarea acestor soluții, a fost descoperit universul caselor ecologice, pasive, integrate cu natura, cu amprentă negativă de carbon.

Dragoș împreuna cu echipa(Andreea, Laura, Nicoleta etc), au devenit pasionați de acest concept  ecologic-pasiv, sănătos care conform multor studii îmbunătățește calitatea vieții și prelungește durata ei.

Membrii echipei fiind în căutarea unei noi case personale, au observat ca piața nu oferă un asemenea produs pentru a fi cumparat. În consecință, au decis să iși construiască împreună cu echipa descrisă mai jos, propriile case cu acest tip de tehnologii și mai mult decât atât să dezvolte un mic complex de vile spre vânzare pentru oameni care și ei sunt în căutarea unor locuințe ecologice, construite cu materiale naturale sănătoase fără orice urmă de substanțe toxice(polistiren, vată minerală, vopseluri și adezivi cu solvenți toxici, OSB, etc), care să afecteze sănătatea. 

O casa eco-verde vine la pachet cu eficiența energetică, mai exact consum foarte mic de energie datorită bunelor izolații naturale și ajunge să consume până la de 4 ori mai puțină energie decât o construcție obișnuită.

Prezumția publicului larg este că o casă eco cu consum mic de energie costă foarte mulți bani, absolut greșit. Această casă are aceleași costuri sau cu destul de puțin mai mari versus o construcție clasică, mai exact materialele costă în medie cu 30% mai mult decât cele obișnuite, cost care este recuperat în primii 5-7 ani de exploatare.
În costurile unei case, peste 50% dintre ele nu sunt cele legate de materiale, ci cele legate de mâna de lucru, costul terenului, proiecte, consultanți și autorizare. S-au depus toate eforturile pentru reducerea acestor costuri și livrarea unor case sustenabile la un preț similar caselor convenționale.

 

Inginer rezistență și proiectant structuri- Ingineri Asociați Construct Srl, prin inginer Stoica Nicu şi ing. Cebotari Nicolae. Au realizat proiecte complexe rezidenţiale dar şi civile de genul drumuri, poduri, autostrăzi, etc.

Proiectant instalații electrice, termice și sanitare Old Engineering com srl, prin inginer Delia Niculae

Executant Ruse Construcții Temeinice srl, prin Ruse Gheorghiță. Şef echipă constructori din 2005, pană recent a construit exclusiv în Suedia, Germania, Danemarca, preponderent proiecte eco şi sustenabile.

 

Consultant:

Mathieu Hendrickx
Premiat de catre comisia europeana pentru promovarea construcțiilor eco-sustenabile.
Beneficiar al unui program de finanțare pentru construcția unei fabrici de hempcrete.
Inventator detinator de patente în procesul de punere în operă a betonului de cânepă.