Casele eficiente energetic, obligatorii în Uniunea Europeană
Politicile europene în sectorul construcțiilor sunt din ce în ce mai ambițioase, impunând clădiri cu zero emisii, din 2030. Decizia a fost luată anul trecut, prin revizuirea Directivei mai vechi care viza ținte stabilite pentru anul 2020. Scopul? Reducerea consumului de energie și a nivelului emisiilor generate de clădiri!
Noua Directivă privind eficiența energetică [(UE) 2023/1791], care a intrat în vigoare în octombrie 2023, ridică ștacheta în materie de obiective ale UE pentru eficiență energetică.
Aceste obiective noi vizează reducerea consumului de energie primară și finală la nivelul UE cu 11,7 % până în 2030, comparativ cu previziunile din 2020 și, foarte important, se aplică inclusiv în sectorul construcțiilor, indiferent dacă vorbim despre construcții noi sau renovarea unor clădiri vechi!
Standardul nZEB
În prezent, este în vigoare standardul nZEB (tradus prin – clădiri cu consum de energie aproape zero), ceea ce se înseamnă de fapt clădiri eficiente din punct de vedere energetic, cu pierderi de căldură foarte reduse.
Acest standard nZEB devine obligatoriu pentru toate clădirile noi și cele care intră în renovare majoră, în toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România.
Cum se transpune în legislația românească?
Prin urmare, în România, Directiva Europeană a fost transpusă legislativ prin Legea nr. 101/2020 (Legea nr. 101/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor) în care găsim și definiția:
„O clădire cu o performanță energetică foarte ridicată, la care necesarul de energie pentru asigurarea performanței energetice este aproape egal cu zero sau este foarte scăzut și este acoperit în proporție de minimum 30%, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la fața locului sau în apropiere, pe o rază de 30 de km față de coordonatele GPS ale clădirii, începând cu anul 2021”
După cum scriam într-un articol recent publicat pe Dumbrava47, la această directivă a UE cu target 2030 se adaugă și Pactul European Verde, ce impune neutralizarea emisiilor de carbon până în anul 2050.