Ce spune Comisia Europeană despre utilizarea cânepei în industrie și câteva date interesante

Pactul Verde European stabilește obiectivul ambițios de neutralizare a emisiilor de carbon până în 2050. În acest context, materialele de construcție precum betonul de cânepă (hempcrete) și alte produse ecologice vor juca un rol esențial în realizarea acestei tranziții.

Industria construcțiilor are un impact semnificativ asupra mediului:

  • Consumă 40% din energia globală
  • Generează 36% din emisiile totale de gaze cu efect de seră
  • 75% din energia utilizată în acest sector este pierdută

În căutarea de soluții sustenabile, specialiștii se orientează către materiale de construcție neutre din punct de vedere al carbonului sau care au capacitatea de a reține carbonul. Printre acestea, produsele pe bază de cânepă utilizate în construcții se evidențiază prin trei variante principale:

  1. Betonul de cânepă și var (hempcrete)
  2. Lâna de cânepă
  3. Izolația din panouri fibrolemnoase

Un avantaj major al betonului de cânepă este capacitatea sa de „sechestrare” a carbonului – cantitatea de carbon stocată în material depășește emisiile generate în procesul de producție. În plus, acest material continuă să capteze și să stocheze carbon pe întreaga durată de viață a clădirii, contribuind astfel la reducerea amprentei de carbon în sectorul construcțiilor.

Îmbunătățirea eficienței energetice în sectorul construcțiilor va juca un rol esențial în realizarea până în 2050 a neutralității emisiilor de dioxid de carbon, un obiectiv stabilit în Pactul verde european.

Este evident astfel că hempcrete (dar și celelalte produse pe bază de cânepa) poate juca un rol semnificativ în atingerea acestui obiectiv, iar din acest motiv Uniunea Europeană încearcă să impulsioneze cultivarea acestei plante.

Iată câteva beneficii pe care cânepa le aduce mediului:

  • Stochează carbon: un hectar de cânepă sechestrează între 9 și 15 tone de CO2 – la fel ca o pădure tânără, dar în doar cinci luni.
  • Întrerupe ciclul bolilor plantelor: atunci când se utilizează în rotirea culturilor, cânepa contribuie la întreruperea ciclului bolilor plantelor. În plus, cânepa este o barieră naturală pentru buruieni, întrucât crește repede și le umbrește.
  • Previne eroziunea solului: frunzele dese de cânepă acoperă solul, reducând pierderile de apă și protejând solul de eroziune. Cânepa acoperă solul la doar trei săptămâni de la germinare.
  • Biodiversitate: planta înflorește în general în perioada iulie-septembrie, când alte culturi nu mai produc polen. În plus, produce cantități mari de polen. De asemenea, oferă adăpost pentru păsări, iar semințele de cânepă sunt hrană pentru animale.
  • Nu necesită pesticide deloc sau aproape deloc: cânepa este sensibilă la puțini dăunători, ceea ce înseamnă că utilizarea insecticidelor, erbicidelor și fungicidelor poate fi evitată în majoritatea cazurilor.

Producția de cânepă din UE – câteva date Eurostat

Cânepa se cultivă în numeroase țări europene. Suprafața din UE dedicată cultivării de cânepă pentru fibre a crescut semnificativ în ultimii ani, de la 20.540 ha în 2015 la 33.020 ha în 2022 (o creștere de 60 %). În aceeași perioadă, producția de cânepă a crescut de la 97.130 de tone la 179.020 de tone (o creștere de 84,3 %). Cel mai mare producător este Franța (peste 60 % din producția UE), urmată de Germania (17 %) și de Țările de Jos (5 %).

SURSA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi conținutul Politicii de Cookie și al Politicii de Confidențialitate.