Casele de cânepă sunt cele mai bune case din lume

Canepa- material de constructieUnul dintre cele mai vechi și mai sustenabile materiale de construcție revine pe piață: cânepa tehnică industrială. Acum că mai multe state au legalizat utilizarea marijuanei în scopuri recreative și medicinale, apare o mare piață neexploatată în curs de dezvoltare pentru cannabis. Deși arată identic cu marijuana, cânepa este o specie care provine din aceeasi familie cannabis, însă având un conținut scăzut de THC- 0,3%. În America, se desfășoară acțiuni de către constructori, arhitecți, furnizori de materiale și agricultori pentru a a reînoi această piață. Cânepa crește de la semințe la recoltare în aproximativ 4 luni. Culturile de cânepă din Europa au o creștere de 300% în ultimii 5 ani. Astăzi, cel puțin 25000 de produse, inclusiv îmbrăcăminte, alimente, materiale plastice, suplimente alimentare, sunt făcute din cânepă, iar acum cu cererea în creștere a construcțiilor prietenoase cu mediul, aceasta câștigă o atenție la nivel mondial pentru utilizarea sa ca alternativă la materialele de construcție toxice.

Dimensiunea pieței globale a cânepei industriale a fost evaluată la 4,9 miliarde de dolari în 2019 și  a ajuns la 10 miliarde de dolari în 2023, deci vorbim despre o dublare. Se estimează că aceeași piață va ajunge la 18,6 miliarde de dolari până în 2027.

Potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Construcțiilor din 2019, clădirile și construcțiile sunt responsabile pentru 39% din toate emisiile de carbon din lume, emisiile operaționale (încălzire, răcire, iluminat etc.) reprezentând 28%. Restul de 11% sunt atribuite emisiilor de carbon încorporate în materialele utilizate și în procesul de construcție în sine. Consensul științific privind schimbările climatice și efectele sale ireversibile potențiale au pus nevoia de sustenabilitate globală a mediului în prim-plan și în centrul scenei mondiale.

Casa de cânepă din Piscu

Hempcrete este biocompozitul din tulpină lemnoasă de cânepa, var și apă- un beton natural, ușor, care păstrează masă termică și este foarte izolant. Pereții de cânepă funcționează ca un organism viu: ignifug, fără dăunători, fără mucegai, fără pesticide, o acustică bună, raport perfect de umiditate și oxigen, absorbție de dioxid de carbon. Pentru aceste proprietăți, a fost declarat „produsul verde inovator al anului”, în cadrul evenimentului RoGBC Green Gala Awards.

Acest compus de construcție poate fi transformat în unități de zidărie modulare, cum ar fi blocuri sau cărămizi. Poate fi folosit și ca material de umplutură liber sau turnat în matrițe, întărindu-se pe măsură ce se usucă. Betonul de cânepă poate fi folosit chiar și pentru a forma pereți în jurul cadrelor structurale din lemn, oferindu-i o gamă impresionantă de utilitate în construcții și izolație.

Din cauza reglementărilor, în Statele Unite existau în 2021 doar 50 de case care conțin cânepă, însă aceste material ecologic a fost folosit în construcții din întreaga lume de secole. Evident că și Statele Unite au reușit ulterior să reglementeze piața, iar acum betonul de cânepă este certificat și utilizat în tot mai multe proiecte imobiliare americane. De asemenea, hempcrete se găsește în sute de case și clădiri comerciale din Canada și Europa, inclusiv într-o clădire ecologică construită de prințul Charles. 

https://www.dailymail.co.uk/news/article-1365464/House-Charles-built-Take-tour-Prince-Waless-hemp-insulated-eco-home.htmlConform Vice, în anii ’60, cânepa a fost utilizată în Franța pentru restaurarea clădirilor istorice. În situațiile în care alte materiale au eșuat, hempcrete (un amestec de cânepă și var) s-a dovedit a fi soluția ideală. De-a lungul timpului, acest material a fost adoptat în construcțiile naturale și s-a răspândit la nivel global. Există acum case construite cu hempcrete care au zeci de ani, demonstrând că acest material nu este doar un trend, ci o reinventare a unor materiale tradiționale.

Cânepa-material verde

Spre deosebire de casele din povestea Cei Trei Purceluși, făcute în principal din paie, bastoane și cărămizi, acestea nu sunt făcute 100% din cânepă. Sunt concepute și construite de către oameni aventuroși. În general, betonul de cânepă este folosit ca izolație pentru pereții exteriori și/sau interiori ca alternativă la fibra de sticlă sau spuma obișnuită, beton și lemn. Fundațiile, structura, instalațiile, electrica pot fi standard sau includ materiale verzi. Pentru un asemenea concept, arhitectul, inginerul, consultantul trebuie să fie foarte implicați deoarece materialele au specificații și cerințe de construcție distincte. Sectorul de construcții
Casele din canepa pot costa puțin mai mult decât casele tipice, însă specialiștii spun că rentabilitatea investiției pe termen lung merită efortul. Acest lucru se datorează faptului că proprietarii de astfel de case se bucură de economii de costuri la energie de până la 70%.

Susținătorii cânepei sunt optimiști că produsele lor vor caștiga un interes din ce în ce mai mare. „Dacă putem construi case la costuri destul de mici și care sunt mai sănătoase, mai puternice și mai durabile decât cele construite cu materiale sintetice, nu există niciun motiv să nu o facem”, a spus Machnicki (președintele American Lime Technology din Chicago). „E doar o chestiune de timp.” Prin proprietățiile sale, cânepa înfrumusețează experiența de a locui într-o astfel de casă și își merită șansa de a deveni un material de construcție obișnuit. Și nu, nu s-a fumat nimic în scrierea acestui articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi conținutul Politicii de Cookie și al Politicii de Confidențialitate.