Ce spun cele mai recente studii despre REUTILIZAREA blocurilor de beton de cânepă
Până acum am vorbit despre avantajele de necontestat ale utilizării betonului de cânepă în construcții, însă beneficiile folosirii acestui material incredibil nu se limitează la un singur ciclu de viață. Cercetătorii, inclusiv cei români, se concentrează, după cum veți vedea în studiul științific de mai jos, și pe reciclarea și reutilizarea hempcrete.
Vă prezentăm și noi concluziile STUDIULUI – Evaluarea amprentei de carbon: studii de caz pentru blocuri de zidărie din beton ecologic pe bază de cânepă – realizat de Dorina Nicolina Isopescu, Laurențiu Adam, Andreea Nistorac și Alexandra Bodoga și publicat în MDPI Journal. Studiul poate fi parcurs integral AICI.
„Cercetările au arătat că în lanțul de producție, care include materialele rezultate din reciclarea și reutilizarea blocurilor de beton de cânepă, după dezmembrarea clădirilor, contribuția la efortul de atingere a neutralității în ceea ce privește încălzirea globală este semnificativă.
Cercetarea efectuată și prezentată în această lucrare a evidențiat următoarele aspecte legate de betonul de cânepă:
Betonul de cânepă a fost folosit cu succes în diverse clădiri polivalente și proiecte de renovare. Soluțiile pentru blocuri de zidărie pe bază de beton de cânepă, cu performanțele lor termo-mecanice dovedite, pot extinde gama de aplicații. Versatilitatea și adaptabilitatea sa demonstrează potențialul acestui material eco-sustenabil pentru utilizare pe scară largă în industria construcțiilor.
Blocurile de zidarie din beton de canepa au valori reduse ale rezistentei la compresiune, care insa asigura stabilitatea formei si manevrabilitate in timpul montajului. Aceste caracteristici, combinate cu valorile rezonabile de conductivitate termică, constituie un avantaj pentru utilizarea lor ca elemente de umplere a stratului termoizolant din structura peretelui.
Betonul de cânepă are o amprentă de carbon semnificativ mai mică în comparație cu materialele tradiționale din beton. Culturile de cânepă absorb dioxidul de carbon, făcând din cânepă un material carbon-negativ, iar utilizarea sa ca material de construcție are o influență pozitivă prin reducerea emisiilor de GES și atingerea țintei de decarbonizare în sectorul construcțiilor.
Cercetarea LCA (Life Cycle Assessment – Evaluarea ciclului de viață) a subliniat că, pentru 0,5 m3 de beton de cânepă utilizat în blocurile de zidărie, există valori de absorbție de CO2 de −53,8397 [kg CO2-eq] în scenariul Cradle-to-Cradle și de −56,3215 [kg CO2-eq] în scenariul Cradle-to-Grave.
Reciclarea și utilizarea cânepei mărunțite în blocurile de zidărie au o contribuție semnificativă și influențează pozitiv echilibrul emisiilor de CO2, conform indicatorilor GWP.
Conform analizei Cradle-to-Cradle, folosind metodologia IPCC, s-a constatat că reciclarea blocurilor de zidărie din beton de cânepă la sfârșitul duratei de viață, pentru o unitate funcțională de 0,5 m3, are ca rezultat emisii de GES de 33.228 [kg CO2-eq. ]. În plus, blocurile au capacitatea de a sechestra dioxid de carbon, cu o valoare de absorbție de -53,8397 [kg CO2-eq]. Prin urmare, bilanțul global de GES este negativ, însumând cca. −20,3168 [kg CO2-eq].
Echilibrând valorile indicatorilor, se observă că pentru scenariul Cradle-to-Cradle rezultatele arată o amprentă de carbon negativă de −20,3168 [kg CO2-eq], iar în scenariul Cradle-to-Grave rezultatul este o amprentă de carbon pozitivă. amprenta la sol de 107,6084 [kg CO2-eq].
Evaluarea de mediu a metodei ReCiPe oferă atât indicatori de mediu, cât și indicatori de final. Această abordare pe două niveluri oferă o analiză detaliată (puncte de mijloc) sau o vedere mai simplificată, de ansamblu asupra impactului asupra mediului (puncte finale). Metoda vizează evaluarea impactului asupra mediului pentru a converti obiectivele LCIA într-un număr limitat de scoruri de impact la nivel de punct mediu sau final.
Analizele LCIA în metoda ReCiPe reflectă o scădere a daunelor aduse sănătății umane, resurselor naturale și biodiversității atunci când betonul de cânepă este utilizat pentru blocurile de zidărie.
Pentru a asigura circularitatea economică în sectorul construcțiilor, este esențial să se dezvolte capacități de demontare și reciclare a componentelor din beton de cânepă la sfârșitul duratei de viață a clădirii. Astfel, cel puțin 95% din materiale pot fi reutilizate (de exemplu, ca agregate) pentru a crea noi blocuri de zidărie din beton de cânepă eco-sustenabil.
Betonul de cânepă apare ca o soluție viabilă pentru construcții durabile. Pe măsură ce impactul asupra mediului al betonului tradițional devine evident, alternativele inovatoare, cum ar fi betonul de cânepă în diferite forme de utilizare, câștigă importanță. Beneficiile sale de mediu și avantajele structurale plasează betonul de cânepă în categoria materialelor care pot aduce schimbări în practicile și principiile din industria construcțiilor.
Utilizarea betonului de cânepă poate ajuta la reducerea amprentei de carbon, creând medii mai sănătoase pentru generațiile viitoare. Cercetarea și colaborările multidisciplinare sunt cruciale pentru adoptarea pe scară largă a betonului de cânepă și realizarea unei infrastructuri construite durabile.