Incendiul din Bridgetown demonstrează rezistența incredibilă la foc a construcțiilor cu cânepă

Canepa- material de constructie

În urma dezastrelor provocate de ultimele incendii de vegetație din sudul Australiei de Vest, o plantă foarte rezistentă, verde, a fost „erou”.
Cânepa este un produs al plantei de canabis, dar cu o diferență cheie – nu are proprietăți psihoactive.
Utilizările cânepii includ, dar nu se limitează, la alimente, ulei, fibre pentru îmbrăcăminte și materiale, produse agricole și construcții.

Iggy Van din sud-vestul Australiei de Vest își câștigă existența lucrând cu această plantă, producând beton de cânepă. Având în vedere gravitatea incendiilor care au răvășit zona acum câteva săptămâni, Iggy nu a avut de ales și a fugit, în timp ce incendiul brutal de vegetație i-a distrus afacerea.

Cu toate acestea, după ce s-a potolit focul și s-a întors, domnul Van a observat că stocul său de cărămizi de cânepă nu a fost afectat de flăcări, indicând că posedă calități fantastice de rezistență la foc.

Betonul de canepa-rezistenta maxima la foc

„Betonul de cânepă care a fost făcut înainte de Crăciun nu a fost atins deloc”, a spus domnul Van. Acesta a mai spus că faptul că materialele de construcție pe bază de cânepă prezintă rezistență la foc nu este o informație nouă, dar să vezi acest lucru cu ochii tăi, demonstrat într-un incendiu de vegetație a fost incredibil.
„În testele pe care le facem cu betonul de cânepă, folosim un aparat de sudură îndreptat către beton, iar acesta nu ia foc”, a declarat domnul Van.

„Devine roșu strălucitor de la foc, poți pune mâna pe cealaltă parte pentru că focul nu pătrunde, iar betonul de cânepă nu arde”.

El este de părere că clădirile construite din beton de cânepă au o șansă mult mai mare de a supraviețui unui incendiu de vegetație decât casele construite din alte materiale tradiționale.

Președintele Australian Hemp Council, Tim Schmidt, și-a prezentat părerea pozitivă referitoare la proprietățile rezistente la foc ale betonului de cânepă: „Este un material perfect mai ales pentru zonele predispuse la incendii”. Domnul Schmidt a explicat că rezistența la foc nu a fost singura proprietate care a făcut din betonul de cânepă o alternativă atractivă la materialele de construcție convenționale.

Betonul de canepa-material minune

„Are de asemenea o capacitate incredibilă sa de izolare, respiră, nu face mucegai, iar acustica într-o casă de cânepa este uimitoare”, a declarat el.

„De asemenea, absoarbe mai mult dioxid de carbon decât emană, ceea ce poate conduce chiar la o amprentă negativă de carbon”.
În opinia domnului Schmidt, motivul principal pentru care cânepa nu a fost folosită în mod regulat în industria construcțiilor este costul de producție.
„Există o nevoie de investiții semnificative în infrastructură pentru a putea face produsul mai accesibil din punct de vedere economic”.

Între timp însă, cei din industria cânepii spun că vor continua să aducă laude plantei care a adus speranță într-o perioadă de pierderi semnificative.

Reflectând asupra incendiului, domnul Van a spus că „a vedea cu adevărat această rezistență la incendiu întâmplându-se cu adevărat a fost uimitor”.
„Paleții au ars, dar betonul de cânepă nu, ceea ce este incredibil pentru noi”, a declarat el.

Sursa: articol din Abc news– Bridgetown blaze demonstrates bushfire-resistant benefits of building with hemp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi conținutul Politicii de Cookie și al Politicii de Confidențialitate.