Beneficiile mutării într-o locuință din afara orașului

Locuință în afara orașului

În octombrie 2020, a fost făcut un studiu de sondare a opiniei publice asupra unui grup țintă din București , cu vârsta între 18-34 de ani. La întrebarea dacă în contextul pandemiei si nu numai, s-ar muta din București într-o casă aflată într-o comunitate mică, 55% au raspuns cu da.
Deci de unde decizia atâtor tineri de a se muta dintr-un oraș mare în zonă rurală? Ei bine, locuitul într-o locuință din afara orașului vine cu un numar de schimbări care au un impact pozitiv enorm asupra calității vieții.

Dacă în ultimii 20 de ani, oamenii alegeau să se mute de la țară la oraș, în ultimii 5 ani se observă un trend de migrație în sens invers. Acest lucru este cauzat de viața agitată de la oraș, stresul, poluarea, aglomerația, timpul îndelungat petrecut la serviciu sau în trafic. Conform datelor INS, peste 100 mii de persoane s-au mutat la țară, pandemia a influențat și mai mulți oameni să ia o astfel de decizie.

Prețul caselor

Ca să discutăm aplicat, vă dam exemplul caselor construite de noi in Sărata Monteoru, județul Buzău. Casele Dumbrava47 sunt cu aproximativ 40% mai ieftine decât o casă localizată în București sau împrejurimi. Dacă luăm în calcul faptul că, de exemplu din Popești Leordeni , comuna Berceni, Chiajna, Balotești, Buftea, Bragadiru, etc drumul până în Piața Victoriei durează în medie 1h- 1h10min, din Sărata Monteoru până în același punct de referință, durata este aproape identică. Dacă mai adăugăm faptul că peisajul este idilic, dealuri împădurite, foarte multe zone de agrement , mâncare sănătoasă, atunci alegerea este evidentă.

Calitatea aerului

O diferență evidentă între a locui într-un oraș poluat sau într-o zonă rurală este calitatea aerului. Sărata Monteoru figurează în top 5 localități cu cel mai curat aer din România. Aceasta se află în depresiunea intracolinară, în extremitatea sud estica a Subcarpațiilor Curburii, într-o zonă acoperită de o vegetație bogată și ferită de vânturi, unde precipitațiile și nebulozitatea sunt minime, iar iernile sunt blânde.

Activități

Locuitul într-o locuință în afara orașului oferă accesul la spații mari și deschise, implicit multe posibilități pentru exerciții fizice și recreative. Activități precum pescuitul, hikingul, echitația, sunt foarte usor de facut în această zonă.

Sănătatea mentală

Decizia oamenilor de a se muta de la oraș la țară provine, în general, din dorința de a avea o stare de bine. Calitatea aerului și activitățiile în natură au un efect foarte pozitiv asupra sănătății psihice.
Apropierea de natură este un mod foarte eficient de a combate stresul și anxietatea, conform asociațiilor specializate în sănătate mentală (Mental Health Foundation).

Beneficiile psihice ale locuitului în zona rurală au un impact major asupra psihicului nostru. Conectarea cu natura ne face mai calmi, mai fericiți, iar efectiv asta poate însemna ascultarea sunetelor de păsări, a sunetului izvoarelor, sa ne murdarim mâinile în grădină sau pur și simplu să ne uităm pe fereastră la un peisaj natural. Implicând unul sau mai multe dintre simțurile noastre în această interacțiune cu natura, este foarte valoros pentru oricine este afectat psihic de locuitul in orase.

Mai conectați cu natura, mai sănătoși.

Locul de muncă

Una dintre cele mai mari provocări ale vieții a apărut odată cu coronoavirus, care a schimbat modul în care lucrăm. Lucrul de acasă a devenit pentru mulți unica opțiune, foarte multe companii iau în considerare să permită angajațiilor lucrul de acasă, chiar și după ce restricțiile vor dispărea.

Normalizarea lucrului de acasă face mai ușor pentru foarte mulți oameni să se mute într-un loc în care să nu fie îngrijorați că sunt prea departe de muncă. Asta înseamnă că locuitul în mediul rural este mult mai simplu și accesibil pentru persoanele care au o cariera in orase.

Oamenii

O diferență cheie între orașele mari și zonele rurale sunt oamenii. Oamenii care experimentează anxietate în mijlocul marilor grupuri de oameni sau care apreciază foarte mult spațiul personal și intimitatea, pot alege zona rurală unde densitatea este foarte mică, fiind un beneficiu pentru starea lor de spirit și calitatea vieții.

Multe comunități rurale au comunități active, grupuri comunitare precum parohii și școli care sunt foarte importante pentru ei. Aici, probabil veți descoperi ca oamenii au atitudini diferite față de viață, care vă poate ajuta sa vă aveți o nouă perspectivă și chiar să vă îmbunătățiți modul de a trăi.

Mutarea în orice locație nouă va fi o decizie importantă de care trebuie să vă asigurați că este potrivită pentru dvs. Dacă sănătatea ta mentală și fizică suferă din cauza vieții la oraș sau prețul de piață depășește bugetul dvs. , relocarea în mediul rural ar putea fi o alegere care merită luată în considerare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi conținutul Politicii de Cookie și al Politicii de Confidențialitate.