Cânepa- tehnologie avansată pentru case
Arhitecții vorbesc mult despre formă. Dar arhitectura nu se referă doar la design, la „elemente verticale și oblice”, după cum spune Zaha Hadid (arhitect). Și deși stim asta, cu toții ne dorim clădiri impunătoare care te fac să întorci capul după ele. Cu toate acestea, materialele folosite contează enorm. Acestea afectează atât aspectul unei clădiri, cât și confortul și amprenta de carbon. Iar o abilitate importantă a arhitectului, precum și a clientului este de a alege cele mai bune materiale de contrucție: sticlă, oțel, cărămidă sau beton? Sau altceva? Ceva care respiră și reglează umiditatea, ceva netoxic – ceva care este cu adevărat verde.
Cele mai durabile materiale de construcție provin din plante, cum ar fi cheresteaua și bambusul. Totuși, există și o altă plantă cu creștere rapidă, care este un material de construcție excelent. Fibrele lemnoase ale acestei plante, combinate cu un liant de var, formează un beton natural ușor, cu o masă termică excelentă. Acest material este un izolant foarte bun, rezistent la dăunători și mucegai, are o acustică bună și reglează nivelul umidității. Planta prosperă în climă temperată și poate crește de la semințe până la recoltare în doar patru luni.
Dezavantajul este că cultivarea celor mai verzi materiale de construcție te-ar putea duce la închisoare 😊. Planta este cânepă; denumirea științifică fiind stiva de cannabis. Cultivarea plantei este extrem de controlată în majoritatea țărilor și necesită licență.
În SUA, prima casă de cânepă a fost construită în 2010 în Carolina de Nord folosind culturi importate din Marea Britanie. Arhitectul ei, Anthony Brenner, estimează că „aproximativ 500” de case de cânepă au fost construite în SUA de atunci.
Între timp, Canada cultivă de 10 ori mai multă cânepă decât Statele Unite, în timp ce în Yunnan, în sud-vestul Chinei, 10.000 de agricultori cresc cânepă industrială. O mare parte din producția globală de cânepă este utilizată pentru a crea biocompozite pentru interiorul vehiculelor. În Europa, 33.000 de hectare de cânepă industrială au fost cultivate în 2016, în special în Franța. (Unul dintre cele mai vechi exemple cunoscute de arhitectură din cânepă este un pod din Franța construit în jurul anului 500 d.Hr.).
Aproximativ 1.000 de baloți de cânepă (30 de tone) au fost exportați din Franța pentru a construi prima casă de cânepă din Israel, finalizată în urmă cu 5 ani. Tav Group Architects, firma israeliană, a proiectat o casă de 250 mp în colonia artiștilor din Ein Hod. Aproximativ jumătate din locuință este realizată din beton de cânepă, o alternativă ușoară la betonul din fibre lemnoase de cânepă. Restul este din piatră locală, din pământ și lemn. Casa este „ca natura însăși”, spune arhitectul Maoz Alon. „Vă oferă senzația de întinerire a pădurii sau a unei pajiști mari proaspete.”
Orice casă care poate fi construită cu cărămidă, poate fi construită cu beton de cânepă-hempcrete (și un cadru structural). În urmă cu 5 ani, una dintre primele case de cânepă din Noua Zeelandă, a apărut în cadrul programului TV Grand Designs. Casa de 320 mp, care costă 1 milion de dolari americani (500.000 de lire sterline), a folosit 500 de baloți de cânepă importați din Olanda. În ciuda faptului că mass-media a denumit-o „ultimate stoner pad” (poate cea mai noua metoda te a te face praf), această casă din Taranaki seamănă mai degrabă cu o fermă franțuzească.
Hempcrete – care este mai ușor decât betonul și este nestructural – este realizat prin amestecarea fibrelor lemnoase de cânepă, numite „shiv”, cu liant de var și apă pentru a forma o consistență asemanatoare terciului. Acesta este turnat în cofraje din lemn peste un cadru din cherestea și tamponat cu mâna. Greencore Construction, în asociere cu Universitatea din Bath, a dezvoltat un mod mai eficient de a construi cu cânepă. O formulă cu uscare mai rapidă de cânepă/var este combinată cu fibră de lemn în panouri prefabricate, cu grosime de 300 mm, cu o membrană etanșă, dar permeabilă la vapori. Spre deosebire de betonul de cânepă, aceste panouri sunt structurale (până la trei etaje) și ușor de asamblat.
Potrivit unui studiu publicat de US HEMP BUILDING ASSOCIATION, compozitul de cânepă var nu lasă nicio amprentă de carbon. Mai mult, absoarbe mai mult CO2 din atmosferă pe durata vieții sale decât cantitatea de CO2 eliberată de procesul de fabricație.
Anul trecut, HAB Housing, firma fondată de Kevin McCloud de la Grand Designs, a finalizat cinci case în Oxford, toate construite din aceste panouri. John Pardey Architects a proiectat casele.
Greencore Construction iși francizează acum tehnologia către micii dezvoltatori de locuințe. Primul francizat este o companie spaniolă, Ekoetxe, care a folosit sistemul pentru a construi o casă de cânepă uimitoare în regiunea basca.
Alte plante sunt, de asemenea, testate. Cercetătorii de la Universitatea din Bath au descoperit că paiul de rapiță are proprietăți similare cu cânepa în ceea ce privește masa termică, izolația și umiditatea tampon. „Este interesant. Este doar ceva ce am înțeles în ultimele luni”, spune dr. Mike Lawrence de la Centrul pentru materiale inovatoare de construcții al Centrului de cercetare a clădirilor. În prezent, majoritatea paiului de rapiță este fie arat înapoi în pământ, fie ars pentru biomasă. Susținut de o subvenție UE de 5,5 milioane EUR, Lawrence a dezvoltat un sistem de construcție panelizat „100% bio” care utilizează agregate vegetale, inclusiv cânepă, rapiță și știulet de porumb. Materialul vegetal este acoperit cu nano-particule de silice pentru a-l face rezistent la descompunere și foc. Acestea sunt ținute împreună cu un liant pe bază de plante, evitând necesitatea unui liant de var (și a procesului de încălzire a calcarului cu consum mare de energie.) Aceste panouri sunt pe piață din 2019.
Domeniul construcțiilor devine din ce în ce mai verde.
Comentarii:
@beachcomber
Aici, in Africa de Sud https://hemporium.com/wp-content/uploads/2014/07/Home_magazine_Hemp_House.pdf a fost foarte activ în promovarea cânepii ca material de construcție (printr-o multitudine de alte utilizări) și a finalizat o casă de cânepă în 2011.
Este o clădire fantastică și un produs adaptabil în mod natural și nu are nicio legătură cu produsul pentru fumat …
@Simon
Am folosit var și cânepă la renovarea sufrageriei din casa noastră franțuzească. Pereții exteriori au fost ridicați în urmă cu peste 200 de ani și au o grosime de 50 cm – din pietre și mortar de var brut. Nu au fundații și nici un curs umed.
Varul și cânepa (chaux-chanvre) sunt recomandate pentru renovarea interiorului caselor franceze vechi precum a noastră de către diferite organizații care au ca scop păstrarea patrimoniului deținut în clădirile mai vechi.
Aplicat ca strat intern de 5-10 cm grosime, varul și cânepa izolează, dar, spre deosebire de alte soluții de izolație, permite peretelui să respire și conținutul de umiditate atât în perete, cât și în cameră, sunt astfel reglementate. Suntem foarte mulțumiți de rezultat – camera este întotdeauna confortabilă – rămâne răcorită vara, deoarece varul și cânepa păstrează inerția termică a pereților și este ușor de încălzit și foarte confortabilă in iarna.
Sursa: articol din Financial Times– Hemp brings high technology to homes